• info@ferlitarim.com.tr
  • (+90) 324 642 81 42
  • (+90) 532 710 91 58
  • sa
    Poeple Slider
    Ferli Tarım
    Dalından Koparıldığı Kadar Taze

    Ürünleriniz Atmosfer Kontrollü Soğuk Hava Depomuzda İlk Günkü Tazeliğini Korur.

  • sa
    Poeple Slider
    Mevsimindeymiş Gibi...
    Taze Meyveler
  • sa
    Poeple Slider
    Ferli Tarım Soğuk Hava Deposu ile Hizmetinizdedir.
    Atmosfer Kontrollü Soğuk Hava Deposu

    Üretici dostu Ferli Tarım, Leziz Ürünler Sunar.

  • sa
    Poeple Slider
    Meyve ve Sebze Tedariğinde
    Adresiniz Ferli Tarım

Erkenci Kayısı


 

ERKENCİ KAYISI
OLGUNLAŞMA VE HASAT DÖNEMİ 20-30 MAYIS ARALIĞIDIR. MEYVESİ YUVARLAK OVALDIR.50 MM ÜZERİ KALİBİRASYONA SAHİPTİR. 75-100 GRAM AĞIRLIĞA SAHİPTİR TURUNCU ZEMİN ÜZERİNE KIRMIZI YANAK RENGİNE SAHİPTİR.LEZZETİ MÜKEMMELDİR, ŞEKER ORANI DÜŞÜKTÜR MEYVE ETİ SERTTİR, ÇEKİRDEĞİNDEN KOLAYCA AYIRILIR. ÇATLAMAYA DAYANIKLIDIR.

 

KAYISI BİTKİSİ ve ÖZELLİKLERİ
Kayısı gülgillerden bir çeşit meyve ağacıdır. Meyvesi cevizden büyük, derisi ince, sulu, tatlı ve güzel kokulu, tek ve sert çekirdeklidir. 

Kayısı A, B, C ve P vitamini açısından zengin bir meyve olan kayısı aynı zamanda bol miktarda demir içerir. Ayrıca magnezyum,kalsiyum, fosfor, kükürt, bakır, krom ve manganez mineralleri açısından da zengindir. Latince adı prunuz armeniaca’dır.

Kayısı bahar zamanlarında pembe veya beyaz renkli çiçekler açar ve turuncu meyveler verir. Kayısının ana vatanı Kuzey Çin’dir. Fakat kayısı günümüzde tüm Akdeniz ülkelerinde ve ülkemizde meyve ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde hemen hemen her bölgede kayısı yetiştirilmektedir fakat en makbul olan bölge Malatya bölgesidir.

Kayısı kuru ya da taze olarak yenebileceği gibi reçeli ve kompostosu da yapılabilir. Ayrıca, kayısı çekirdeği yağ elde etmek için kullanılır. Kayısının yaprakları da kullanılır. Kayısı cilt bakımı için maske yapılarak yüze sürülebilir.

Kuru kayısı A vitamini, B vitaminleri ve C vitamini ve potasyum minerali açısında oldukça zengindir. Kayısının yemeklerden sonra yenmesi hazmı kolaylaştırmasını sağlar.  Kayısı kompostosu idrar söktürür ve kabızlığı giderir. 

Kayısı besleyici ve iştah açıcıdır. Bol miktarda demiriçerdiğinden kansızlığa iyi gelir. Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Başta akciğer kanseri ve cilt kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur. Vücuda kuvvet verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.

Özellikle gelişme çağındaki çocuklara faydalıdır. Raşitizm gibi gelişme bozukluklarını önler. Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Sinirleri sakinleştirir ve uyku verir. Migrene karşı da iyi gelir. Ayrıca cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır.

Kayısının içerisinde meyvesinde vitaminler, şekerler, musilaj ve renk maddesi vardır. Tohumlarında ise amygdalin adı verilen zehirli bir madde ve bir yağ vardır.

Kayısının Tıbbi Etkileri Nelerdir?

• Kayısı çok kuvvetli bir besindir ve vücuda enerji verir ayrıca kayısının müsil etkisi vardır.
• Kayısı yağı aynı badem yağı gibi cildi yumuşatma özelliğine sahiptir.
• Ayrıca kayısı dışkı yumuşatma etkisi içinde kullanılmaktadır.
• Kayısının acı tohumları dikkat edilmezse zehirlenmeye yol açar fakat yine bu acı tohumlar öksürüğü kesmek ve bağırsak parazitlerini öldürmek maksadı ile az miktarlarda kullanılabilinir. Yinede bu acı tohumları kullanırken dikkat etmekte fayda vardır.



 

kayisi