Latince ismi “Prunus domestica” olan erik, içeriğindeki maddelerle çok sayıda hastalığa karşı koruma sağlar. Farklı dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu, türlere göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renklerdedir.
Türlü biçim ve büyüklükte olur. Başlıca çeşitleri can, bardak, üryani, türbe ve mürdüm erikleridir. Ağacı, gülgiller familyasındandır. Üstü parlak, mavimtırak bir kabukla örtülüdür. İlkbaharda beyaz çiçeklerle donanır. Çiçek açma tarihi bölgenin iklimine göre değişir. Dünyanın hemen her yerine dağılmıştır.
Erik, aynı zamanda yüksek miktarlarda antioksidan içermektedir. Böylece, vücut içerisinde oluşabilecek hasarların önüne geçilmiş olur. Erik meyvesi, astım, öksürük, soğuk algınlığı, akciğer kanseri ve kronik akciğer sorunları gibi durumlarda olumlu roller oynamaktadır. Erik meyvesi, bünyesinde içerdiği maddeler sayesinde, her yaşta insan için sağlık adına oldukça önemli roller oynamaktadır.
Erik, taze meyve ve kurutularak olarak yenmesinin yanısıra gibi komposto, reçel, pekmez, marmelat şeklinde de tüketilmektedir.
Ülkemizde en bilinen erik türleri can erik, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryanidir.
Canlı yeşil görünümlü, sert, sulu ve lekesiz erikler tercih edilmelidir.
Besin değeri bakımından kurutulmuş erik, taze eriğe göre daha yüksek besin değerindedir.
Eriğin Faydaları
Kansızlığı giderir. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Sinirleri kuvvetlendirir. Zihin yorgunluğunu giderir. Kabızlığı giderir. İdrar söktürür ve vücudun rahatlamasını sağlar. Karaciğer şişliğini giderir. Böbrekleri dinlendirir. Romatizma, mafsal kireçlenmesi ve nikriste faydalıdır. Östrojen seviyesini dengelediği için menopoz dönemindeki kadınlar için faydalıdır. Çekirdekleri bağırsak solucanlarını düşürmekte kullanılır.
Erik Çeşitlerimiz
Black Splendor Erik
Early Erik
|
|